Igienă dentară este esențială pentru a avea o dantură sănătoasă și implicit frumoasă. Lipsa igienei dentare sau o igienă orală precară determina complicații locale, cum ar fi cariile dentare sau boală parodontala, afecțiuni ce conduc la pierderea dinților și atrofia oaselor maxilare precum și complicații generale, de la simple la complicate (boli cardio-vasculare, metabolice, renale, respiratorii, neurologice, naștere prematură și multe altele).

Se știe că placă bacteriană și tartrul dentar sunt principala cauza a apariției bolii parodontale, denumită popular și „boală dinților frumoși și sănătoși”.

Sunt multe cazuri în care pacientul prezintă o dantură perfectă dar care poate avea un destin tragic, că urmare a acestei boli necruțătoare ce acționează încet și sigur, fără simptome zgomotoase și dureri care să atragă atenția pacientului. Din păcate atunci când apar primele semne de boală parodontala cum ar fi: inflamația, sângerarea gingiei, chiar mobilitatea dentară, boală este deja instalată, mai mult, stadiul de evoluție este înaintat. Cele mai eficiente în depistarea precoce a bolii parodontale și instituirea unui tratament rapid și eficient sunt controalele periodice la medicul stomatolog.

Este indicat că igienizarea profesională să se realizeze înainte de începerea oricărui tratament stomatologic, în special chirurgical/implantologic și apoi să se efectueze cu periodicitate la fiecare 3-6 luni în funcție de situație.

Igienă orală se poate realiza și întreține în 2 moduri:

  • igienizarea orală personalăindividualăefectuată zilnic, atât dimineață cât și seară la domiciliu de către pacient.
  • igienizarea profesionalăefectuată o dată la 6 luni sau chiar mai puțîn, la 4 luni la  purtătorii  de lucrări și implanturi sau 3 luni la fumători, in  cabinetul dentar de către personal specializat   și tehnologie specială.

Igienizarea individuală o efectuăm acasă, zilnic, minimum de două ori pe zi (dimineață și seară), cu ajutorul periutei de dinți și al pastei, dar și al mijloacelor auxiliare de igienă dentară: ață dentară, apă de gură, periuțe interdentare.

Igienă orală impecabilă, realizată profesional în cabinet și de către pacient la domiciliu reprezintă cea mai bună metodă de a preveni bolile gingivo-parodontale care conduc la pierderea dinților și la resorbții de os maxilar.

Igienă orală la domiciliu, chiar dacă este impecabil realizată, trebuie completată la cel mult șase luni de o ședința de igienizare profesională, deoarece există depozite mineralizate de tartru care nu pot fi îndepărtate de către pacient prin mijloacele obișnuite de curățare.

Scopul igienizării profesionale este acela de a îndepărta orice depozit de placă bacteriană și tartru din cavitatea orală (dinți, gingii, limba, lucrări dentare, implanturi, etc) precum și orice coloratie extrinsecă, lăsând suprafețe perfect plane, netezite și lustruite perfect, de care să nu mai poată adera cu ușurință placă bacteriană.

Igienizarea profesională în clinicile Implantodent este efectuată de personal calificat, durează circa 2 ore și implică:

1. identificarea depozitelor contaminate cu ajutorul revelatorilor de placă bacteriană.

2. detartrajul cu ultrasunete, subgingival (la nivelul cementului radicular) și supragingival (la nivelul smalțului), efectuat cu aparatură tehnologic avansată, care nu lezează structurile dentare, fie că vorbim de cele dure, fie de cele moi (gingii); PERIOSCAN permite detectarea depozitelor de tartru subgingival, semnalizate acustic și vizual medicului, ultrasunetele activându-se astfel numai când este cazul.

3. îndepărtarea petelor, a depozitelor moi și netezirea tuturor suprafețelor cu ajutorul airflow, un aparat care împrăștie cu presiune o pulbere foarte fină de aer, bicarbonat și apă.

4. periaj profesional pentru lustruirea suprafețelor cu periuțe, polipanturi și paște speciale, de granulatii diferite.

5. netezirea și lustruirea spațiilor interdentare cu ajutorul unor benzi fin abrazive.

6. tratament laser antiinflamator la nivelul papilelor și zonelor gingivale inflamate.

7. instructaj de efectuare și eventual de corectare a igienei orale la domiciliu.

Igienizările profesionale se realizează o dată la șase luni. Pentru pacienții care au lucrări fixe și implanturi se recomandă o igienizare profesională la fiecare patru luni, iar fumătorii ar trebui să efectueze această operațiune o dată la trei luni.

Tartrul dentar reprezintă placă baceriana mineralizata. Are două componente, tartrul supragingival și tartrul subgingival.

Pe lângă efectul distructiv pe care îl are, tatrul dentar, în special cel supragingival dăunează și din punct de vedere estetic. Tartrul supragingival, dacă la început nu se vede fiind gălbui deschis sau chiar la incolor, cu trecerea timpului, de la alimentele și băuturile colorate sau de la nicotină acesta capătă o nuanță maronie și da un aspect inestetic danturii, producând totodată halenă (mirosul urat al respirației) și carii.

Tartrul subgingival este mai consistent și mai închis la culoare, iar în timp prin depunere strat cu strat își mărește volumul și desprinde gingia de pe dinte, producând un mediu prielnic dezvoltării bacteriilor și progresiei bolii parodontale, ceea ce duce în final la pierderea dinților. Pacienții cu gingivite și parodontie marginale acute sau cei cu depozite voluminoase de tartru simt după igienizarea profesională o ușoară sensibilitate la nivelul dinților și gingiilor sau chiar apariția unei mici hemoragii, dar aceste efecte vor dispărea în scurt timp grație priceperii specialiștilor noștri și a tehnologiei din dotarea clinicilor.

Detartrajul este dăunător dinților sau chiar organismului doar în cazul utilizării unor tehnologii învechite (magnetostrictiv) sau în cazul nepriceperii personalului care realizează aceste manopere. Ceea ce trebuie știut este că detartrajul ultrasonic PIEZOELECTRIC nu este dăunător smalțului dinților, acționand doar asupra depozitelor de tartru. În timpul detartrajului ultrasonic este posibil să apară o ușoară sensibilitate determinată în special de expunerea rădăcinilor dentare cu gingia deja retrasă în cavitatea orală. Această sensibilitate care poate persistă mai multe zile, până la o săptămâna, fiind declanșată de alimente reci sau dulci, ea dispârand imediat după încetarea acțiunii lor este cu succes tratată în clinicile Implantodent.