Protetica dentară este ramură stomatologiei care se ocupă cu înlocuirea dinților lipsa sau reabilitarea orală complexă a arcadelor dentare.

Prin intervenții de protetica dentară se restabilește integritatea dentară afectată de leziuni sau degradare, folosind lucrarea protetica – proteză dentară – fixă sau mobilă, individualizată pacientului, fațetele dentare, coroanele dentare, incrustatiile, punțile dentare și lucrările complexe protetice pe implanturi.

Protetica dentară nu înseamnă doar estetică. Este, de asemenea, necesară o reconstrucție funcțională, ceea ce înseamnă că trebuie ținut seama de fonatie (producerea sunetelor), masticație (mestecarea alimentelor) și ocluzia dentară pentru a evita bruxismul (scrâșnirea dinților). Medicul dentist sau specialistul care execută o lucrare protetica trebuie să vizualizeze rezultatul final și să fie capabil să-l reproducă.

Zirconiul, ceramică presată (disilicat de litiu) sau ceramică feldspatică sunt câteva exemple de materiale noi cu ajutorul cărora, folosind protocolul corect, reușim să obținem construcții durabile și cât mai apropiate de natural.